Čerpadlo používané pri jednotlivých procesoch môže výrazne ovplyvniť kvalitu vína. Ak chcete zachovať štruktúru vína, podporiť jeho odrodovosť a terroir, zachovať jeho organoleptické vlastnosti, je nevyhnutné investovať do kvalitného čerpadla.
Najčastejšie používané čerpadlo vo vinárstve. Používa sa na prečerpávanie vína alebo pred plnením. Obľúbené z dôvodu cenovej dostupnosti, avšak nemusí byť optimálnym riešením v určitom procese výroby.
Vhodné na prečerpávanie vína, rmutu a muštu alebo pred plnením. Čerpanie vína pomocou špirály, vhodné na menšie objemy.
Je najlepším riešením na prepravu rmutu a muštu (pevných častí). Vhodné aj na prečerpávanie vína ako aj pred plnením.
Je optimálnym riešením pre použitie pred plnením, predovšetkým z hľadiska postupného nábehu toku vína a šetrného spracovania bez zbytočného okysličovania.
Známe piestové čerpadlá Manzini ako aj iných výrobcov používané vo vinárstve na prečerpávanie tekutín. Nie je vhodný po použití membránového filtra.